duminică, 9 august 2009

BUDAPESTA SI VIENA

In vara lui 2009 ne-am propus sa ajungem si noi in mult laudata Budapesta, si daca tot eram prin zona de ce sa nu dam o fuga si pana la Viena.
O data decizia luata, n-a fost greu s-o punem in aplicare: o vizita la agentia de turism care ne orienteaza spre www.booking.com si, contra unei taxe de rezervare de 25 EUR ne asigura o camera de hotel in Budapesta si una in Viena.

27.07.2009
Plecam in zori de zi plini de entuziasm spre Oradea, unde facem un mic popas si un plin. Urmatoarea oprire: vama Bors: aratam cartile de identitate si ni se ureaza drum bun.
Drumul spre Budapesta este intr-adevar bun. Nu e deloc aglomerat, fara gropi, bine marcat, iar de-o parte si de alta de intind campuri perfect trasate si cultivate, cu sisteme de irigatii.
Ajutati de GPS intram in Budapesta si gasim relativ usor hotelul Chesscom; aici parcam, despachetam, ne relaxam putin si iesim in oras.
Dupamasa urcam cu masina la Buda Var (Budapest Castle District), de unde ni se ofera o priveliste panoramica a Pestei. Admiram din exterior Biserica Matyas, aflata in curs de restaurare. Ne indreptam apoi spre bastionul Pescarilor, o constructie alba superba, cu multe turnulete, scari si un culoar de unde admiri in voie Dunarea si Pesta in culorile amurgului. In partea opusa se afla Palatul Regal, o adevarata fortareata, ce adaposteste Biblioteca Nationala Szechenyi, Muzeul de Arta Contemporana si Muzeul de Istorie al Budapestei. Ne plimbam printre ruinele ce adapostesc in beciurile lor vinuri celebre.
De aici ne indreptam spre Dealul Gellert, ce ofera tot o priveliste panoramica a Pestei, insa de la o inaltime mai mare.
O multime de vanzatori ambulanti isi etaleaza suvenirurile si iti fac oferte in forinti sau euro. Dealul este pazit de o statuie imensa, Statuia Libertatii, monument care reprezinta eliberarea de sub nazisti. Vizitam Panopticum, un muzeu de figuri de ceara, prezentand soldati din cel de-al II-lea razboi mondial, scene si arme de razboi.
Ne asezam pe banca alaturi de ceilalti turisti si asteptam apusul soarelui pentru a poza Dunarea si Pesta luminate spectaculos si vasele de croaziera care incep sa misune pe Dunare.
Setam GPS-ul sa ne duca la hotel, aflat cam la 15 km distanta si admiram in drum spre hotel orasul.

28.07.2009
Servim micul dejun, inclus in pretul cazarii. Din statia Kobanya Kispest aflata in imediata apropiere cumparam One day ticket cu 1550 HUF si luam metroul spre centrul istoric al orasului. Coboram la Baile publice, un ansamblu de cladiri impunatoare, cu colonade si statuete ce iti amintesc de Roma antica; turisti de toate varstele se scalda sau lenevesc pe sezlonguri.
Vizitam Castelul Vajdahunyad, aflat in parcul orasului, inconjurat de apa, ca o adevarata fortareata. Pozam ratele salbatice ce-si plimba cu mandrie puii. Aici se afla Muzeul Agriculturii, iar in bisericuta din zona se oficiaza cununii.
Cu metroul ajungem in Piata Eroilor, imensa, spatioasa, simetrica, inconjurand Monumentul Mileniului, care il simbolizeaza pe Arhanghelul Gabriel tinand in mana coroana pentru primul imparat al Ungariei; la picioarele ingerului sunt 7 conducatori care i-au adus pe maghiari in bazinul carpatic.
Vizitam pe urma Opera, situata intr-un loc usor inghesuit, dar cu o arhitectura frumoasa; auzim vocile sopranelor, care-si pregatesc spectacolele. Cu harta turistica in mana ajungem la St Stephen's Basilica, cea mai mare biserica din Pesta. Inauntru, o multime de tineri in haine de domnite si cavaleri, urmariti de o artilerie de cameramani si regizori pregatesc in fata altarului o nunta medievala.
Strabatem aleea pietonala si piata catedralei si traversam Podul cu Lanturi pentru a ajunge pe malul drept al Dunarii, in fata cladirii Parlamentului, pe care-l admiram si pozam ziua si seara.

29.07.2009
Servim micul dejun, achitam cazarea 108 E, impachetam si pornim spre Viena, aflata la aproximativ 230 km distanta. Ajutati de GPS strabatem centrul Vienei si aproape ajungem la destinatie, insa, in fata Hotel Pension KaffeeMuhle, se schimba linia de tramvai si nu avem acces la parcarea subterana a hotelului. Reusim sa ajungem la hotel pe stradutele ocolitoare, preluam cheia de la camera si cardul de parcare, ne instalam si ne bucuram de linistea camerei elegante.
Dupa-masa pornim cu GPS-ul pietonal si harta turistica spre centrul orasului (aflat cam la 3 km distanta). Ajungem in Museums Quartier (Mumok si Leopold Museum), iar, de aici, la Muzeul de Istorie a Artei si Muzeul de Stiintele Naturii, doua cladii identice, situate fata in fata, cu un mic parc de arbusti tunsi elegant, adapostind in mijloc silueta impunatoare a imparatesei Maria Teresa.
Strabatem drumul spre Palatul Hofburg, care adaposteste actual Biblioteca Nationala si ne relaxam in parcul imens, unde turistii stau pe iarba la un picnic, iar cei inamorezati servesc sampanie.
La capatul parcului se intinde Piata Trandafirilor, cu sute de soiuri de trandafiri si cu un miros extraordinar.
Multi turisti, poze, agitatie, trasuri cu birjari amabili, cu care poti face un tur al imprejurimilor.
Traversand curtea interioara a Hofburgului, ajungi la Ruinele Romane, expuse cu multa mandrie de austrieci si admitate de turisti. Prin micuta piata misuna zeci de trasuri si miroase a urina de cal. Un cavaler imbracat ca la Curtea Imperiala ne invita la concertul din seara aceasta; este amabil, zambeste, stie chiar si romaneste, dar putin. Strazile pietonale largi, strajuite de cladiri imense, adapostind magazine cu nume sonore, te conduc spre Stephans Platz.
Aici: un furnicar de turisti; un amestec de nationalitati si rase, care pozeaza, intra sau ies din catedrala. Intram in catedrala, doar in pronaos, intrucat in fata altarului se oficiaza slujba vecerniei. Admiram vitraliile, cupola, decorurile aurite, totul este emotionant.
Ne intoarcem spre hotel, pe langa Burg Theater, dupa care ajungem la cladirea Parlamentului si apoi, la Rathaus (Primaria), unde se desfasoara un festival de film.
In drum ne oprim din nou in Museums Quartier pentru a admira arhitectura cladirilor iluminate seara.

30.07.2009
Dupa un "mic dejun continental" copios, cu chifle proaspete, cafea si suc rece de portocale, pornim ca cercetasii cu harta in cautarea statiei de metro Westbahnhof. Ne dotam cu un 24 Hours Wienna Ticket de 5.7EUR si ajungem la palatul imperial Schonbrunn. Petrecem cateva ore bune in gradinile palatului. Pozam Fantana lui Neptun, Gloriette, Ruinele Romane, un obelisc, ...si adunam pietricele pentru viitorii nostrii pesti din acvariu.
Tot cu metroul ajungem la Catedrala Sf. Karl, construita de Karl al V-lea pentru a salva Viena de ciuma, un amestec de stiluri grec, roman si baroc vienez. Luam metroul si mergem la palatul Belvedere, devenit muzeu.
Caldura ne stoarce de puteri si decidem sa ne indreptam spre hotel pentru masa de pranz si siesta.
Dupa-masa mergem la Votiv Kirche, o catedrala construita in stil gotic, poposim in parcul Sigismund Freud pentru a face cateva poze, si luam metroul la Prater. Parcul de distractii are la intrare celebra roata imensa, care se misca lenes.
Vizitam din nou Stephansplatz, iar apoi Hofburg-ul si Museums Quartier, de unde cu tramvaiul 49 ajungem la hotel.
Impinsi de curiozitate, seara iesim pentru o portie de sushi si maki intr-un local cu specific japonez din apropiere .

31.07.2009
Dupa ce servim micul dejun si facem bagajele, achitam hotelul 122EUR si parcarea 30EUR, apoi ne indreptam spre Budapesta. Din nou la hotelul Chesscom. Petrecem iarasi o seara pe Dealul Gellert, plimbari, relaxare, poze, final de concediu.

01.08.2009
Drumul de intoarcere spre casa e scurt pana la Vama Bors; pe urma devine lung si obositor. In Oradea facem primul popas si vizitam Baile Felix. Din pacare este sambata, foarte aglomerat, o caldura naucitoare. Drumul aglomerat pana in Cluj ne oboseste si mai tare. Dupamasa ajungem in Tg. Mures intampinati de o furtuna care mai racoreste toropeala verii.

Videoclipuri








Informatii utile
Budapest Tourist Guide

Niciun comentariu: