Am vizitat Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus in luna iunie. Situata la poalele muntilor Fagaras, pe valea raului Sambata, ctitoria lui Constantin Brancoveanu este un important locas de cult din Tara Fagarasului.
Se pare ca a fost intemeiata la finele secolului al XVII-lea pentru a mentine si intari ortodoxia, aflata sub pericolul catolicizarii aparut prin trecerea Transilvaniei sub stapanirea Habsburgica. Un secol mai tarziu au fost distruse manastirea si chiliile, ramanand doar ruinele.
Al doilea ctitor al manastirii a fost Mitropolitul Nicolae Balan, care a inceput restaurarea bisericii in 1926. In interiorul bisericii s-a pastrat pictura veche. Arhitectura se incadreaza in stilul brancovenesc, aparut in Tara Romaneasca la sfarsitul secolului XVII-inceputul secolului XVIII. Biserica are forma de cruce, fiind constituita din pridvor, pronaos, naos si altar. In 1976-77 s-a instalat poarta din lemn de stejar la intrarea in tinutul monahal, tot atunci fiind finalizata restaurarea Paraclisului brancovenesc.
Fantana "Izvorul Tamaduirii" este protejata de o constructie din lemn de stejar. Din 1985 s-a inceput construirea celor 2 corpuri de cladiri, unul situat la nord, celalalt la sud.
"Academia de la Sambata-spiritualitate, cultura, arta, stiinta" inaugurata in 2003, pentru conferinte pe teme religioase, culturale, stiintifice si artistice.
Muzeul, inaugurat in 1996 contine colectia de carte veche, colectia de icoane, colectia de vesminte liturgice, colectia de obiecte de cult, colectia de manuscrise si documente, colectia numismatica si de medalii, colectia etnografica si de arta populara.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu