Pornind din judetul Bistrita Nasaud, de la poalele muntilor Rodnei, dupa ce treci prin pasul Setref situat la 817 m altitudine, ajungi in judetul Maramures, unde te intampina semeti muntii Tiblesului.
Din comuna Sacel, o iei la stanga in directia Bogdan Voda - Rozavlea si ajungi la Barsana, localitate situata pe malul drept al Izei, la doar 20 km de Sighetu-Marmatiei.
Manastirea Barsana a fost construita la mijlocul secolului al XVI-lea de catre domnii Dragosesti. Purtand hramul Sf. Nicolae, aceasta era una dintre cele mai importante din tinutul Maramuresului. In anul 1791 imperiul austriac confisca averea manastirii si o desfiinteaza, iar bunurile ramase sunt transferate manastirii de la Cernoc (Munkaci). Ultimii calugari ramasi se muta la Mănăstirea Neamţ.
Mănăstirea Bârsana este reinfiintata in 1993 odata cu binecuvantarea acestui loc de catre PS Justinian Chira - episcop al Maramureşului si Sătmarului. Tot atunci incepe constructia bisericii noi, a altarului de vara, a chiliilor si a paraclisului. Intreg ansamblul este realizat de mesterii din Bârsana. Cel care supervizeaza constructia este arhitectul Cordoş Dorel alaturi de preotul Gheorghe Urda din Bârsana.
In prezent ansamblul monahal cuprinde: Biserica din lemn in stil maramureşean, Aghiasmatarul, Stăreţia, Altarul de Vară, Casa duhovnicului, Casa artistului, Casa mesterilor, Praznicarul cu trapeza, Muzeul mănăstirii, Turnul Clopotniţa, Poarta maramureşeana de la intrare, Monumentul funerar. Acestea sunt legate printr-o serie de alei pavate, care converg radiar spre Altarul de vara si sunt inconjurate de-o parte si de alta de flori superbe. Exista si un mic lac, cu un mic pod de lemn deasupra.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu